WB schaatsen Harbin - Bart Swings verovert brons op 1.500 meter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings is als derde geëindigd op de 1.500 meter tijdens de wereldbekermanche schaatsen in het Chinese Harbin. Swings klokte 1:47.54. Hij moest alleen de Nederlander Sven Kramer (1:46.79) en de Rus Denis Yuskov (1:47.46) voor zich dulden. De 25-jarige Swings, die zijn eerste WB-medaille van het seizoen veroverde, schaatste in de baan naast Kramer. Met de Nederlander had Swings zich geen betere tegenstander kunnen wensen. Na zes jaar schaatsen kijkt de man uit Herent nog steeds een beetje tegen de veel gelouwerde Kramer op. Het accent van het schaatsen van Kramer ligt al jaren nadrukkelijk op de lange afstanden, maar juist dit seizoen onderscheidde hij zich twee weken geleden met een uitstekende 1.500 meter.

Dat was in het Heilongjiang Skating Center opnieuw het geval. Kramer, die in zijn loopbaan twee keer eerder voor de wereldbeker een 1.500 meter won, kwam in de laatste ronde in de binnenbocht hard onder Swings door. In de voorgaande ovalen was het duel redelijk in balans geweest. Kramer had bij de 1.100-meterpassage met de handen op de rug een voorsprong van vier honderdsten. Met een weergaloze laatste ronde maakte (28.2 tegen 28.9) maakte Kramer het werk af. In de laatste rit moest Swings toezien dat de Russische wereldkampioen Denis Yuskov sneller was.

Jelena Peeters eindigde op de 1.500 meter als negende in de B-groep in 2:02.72. In de laatste ronde passeerde Peeters haar tegenstandster, de Tsjechische Nikola Zdrahalova. De overwinning in de B-groep ging naar de Canadese Brianne Tott in 2:00.27.

Swings, die het toernooi in Harbin inzette met een vierde plaats op de 5.000 meter, sluit de driedaagse af met deelname aan de massastart, een korte marathon over zestien ronden. Swings moest voor die finale al op zaterdag een halve eindstrijd schaatsen. Peeters start bij de vrouwen.

Opmerkelijk in Harbin was dat Pavel Koelizjnikov zich zondag herstelde van twee verrassende nederlagen op de 500 en 1.000 meter. De Rus, die twee seizoenen lang heerste op de sprint, won de kortste afstand in 34.98. De 18-jarige Chinees Tingyu Gao was een honderdste seconde langzamer.

bron: Belga