Trump verslaat Clinton - "Momentum voor Europa om een sterkere rol op internationaal vlak te spelen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verkiezing van Donald Trump als president van de VS is volgens premier Charles Michel een nieuw momentum voor Europa om een sterkere rol op internationaal vlak te spelen. Dat zei de eerste minister in De Zevende Dag (één). "In mijn ogen is meer Europa voor defensie meer dan ooit cruciaal", aldus Michel. "Iedereen begrijpt vandaag zeer goed dat het niet meer mogelijk is enkel op de VS te rekenen voor onze eigen veiligheid". "Trump was een rare kandidaat", zegt Michel. "Tijdens de verkiezingsperiode was er een keuze voor simplisme, voor populisme en hij heeft ook harde woorden tegen België gebruikt", aldus de premier. "Vandaag is er een vorm van onvoorspelbaarheid. Het is, denk ik, belangrijk om de volgende en maanden zekerheid te krijgen over wat de strategie is en de beslissingen zijn van de administratie-Trump in de VS", zegt Michel.

Trump noemde Brussel ooit een "hellegat". Tijdens een speech in New York in september lachte premier Michel nog met kandidaat Trump. "Ik vergeet steeds zijn naam, maar er is een presidentskandidaat die Brussel een 'hellhole' heeft genoemd. Hij wou erbij zijn vanavond, maar we hebben zijn uitnodiging ingetrokken", klonk het toen.

"Ik verdedig België en ik denk dat humor een Belgische troef is. Ik heb geprobeerd met humor te reageren op de zeer harde taal die hij tegen België had gebruikt", zegt Michel daar nu over.

Paniek over de verkiezing van Trump is niet nodig, meent Michel. "Er is ook in de VS een systeem van checks and balances. Dat betekent dus niet dat één man alleen alles kan beslissen".

"Maar van de andere kant, ik ben ook zeer open. Ik deel niet de visie van de wereld van de Donald Trumps", zegt Michel ook. "We moeten meer werken in Europa om een sterkere rol op internationaal niveau te spelen".

bron: Belga