"Hopen dat contacten leiden tot contracten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Onder leiding van Vlaams minister van Economie Philippe Muyters brengt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland dezer dagen een bezoek aan Dubai en Oman. Het gaat om een studie- en netwerkmissie waaraan enkele tientallen bedrijfsleiders uit verschillende sectoren deelnemen. Minister Muyters verwacht niet meteen ondertekende contracten. De focus ligt vooral op netwerken en contacten leggen. "En die contacten kunnen dan leiden tot contacten", aldus Muyters. De financiële crisis leek de ambities ook in Dubai, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten (VEA), wat bijgesteld of afgeremd te hebben. Toch liet het emeritaat de voorbije jaren opnieuw groeicijfers tussen de 3 en 5 procent bbp optekenen en met de Wereldtentoonstelling van 2020 in het vooruitzicht zijn de ambities opnieuw torenhoog.

Minder dan andere golfstaten als Koeweit, Saoedi-Arabië of het naburige emiraat Abu Dhabi is Dubai afhankelijk van de olie-inkomsten. Dubai moet het meer hebben van handel, vastgoed en het opkomende toerisme.

Het emiraat kreeg in 2015 14,2 miljoen toeristen over de vloer, een stijging met 7,5 procent. Voor die toeristen worden ook kosten noch moeite gespaard. Om te voorkomen dat toeristen Dubai mijden tijdens de hete zomermaanden is bijvoorbeeld het grootste indoor pretpark (140.000 vierkante meter groot) ter wereld gebouwd.

Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bezoekt Dubai met enkele tientallen bedrijfsleiders om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Zo wordt er gekeken naar mogelijke synergieën op het vlak van onder meer logistiek, ICT, hernieuwbare energie en constructie.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters begeleidt de Voka-missie. Hij is ervan overtuigd dat dergelijke missies zinvol zijn. "De Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en de Dubai Chamber of Commerce kennen elkaar ook al meer dan tien jaar. Zo bouw je iets op", aldus Muyters.

Getekende contracten zijn niet het hoofddoel van de missie. "Het gaat vooral om contacten leggen die dan in de toekomst tot een contract kunnen leiden. Al hoeft dat contract niet altijd. Je kan ook deelnemen aan zo'n missie, contacten leggen en dan beslissen om er niet mee verder te gaan".

bron: Belga