Bulgaren kiezen nieuwe president

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Bulgaren trekken zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De president is in Bulgarije een louter ceremoniële functie, maar de uitslag van de verkiezingen kan het lot van premier Boyko Borisov bepalen. De vaak onbetrouwbare peilingen (in Bulgarije) voorspellen een duidelijke overwinning voor Rumen Radev, een onafhankelijke kandidaat die de steun heeft gekregen van de socialisten, die in de oppositie zitten. Borisov, premier voor de Conservatieven, heeft beloofd dat hij aftreedt als Tsetska Tsacheva, de kandidaat van zijn GERB-partij, verliest. Borisov is halfweg zijn mandaat, maar is alsmaar minder populair bij de bevolking. Er is ongenoegen omdat Bulgarije het armste land van de EU is, maar ook frustratie over de corruptie bij politiek en justitie.

Zelfs als Tsacheva wint, is de kans groot dat Borisovs breekbare meerderheid het niet uithoudt tot de parlementsverkiezingen die voor 2018 gepland zijn.

Tsacheva wordt beschouwd als pro-westers, en zou zo de koers van huidig president Rosen Plevneliev verderztten. Radev leunt eerder richting Rusland.

De winnaar van de presidentsverkiezingen neemt over op 22 januari. Plevneliev weigerde een tweede termijn van vijf jaar.

bron: Belga