Trump verslaat Clinton - Ban Ki-moon feliciteert Trump met overwinning

door
Belga
Leestijd 1 min.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Donald Trump vrijdag gebeld om hem te feliciteren met zijn overwinning in de presidentsverkiezingen. Dat staat te lezen in een persbericht van de VN. "De secretaris-generaal toonde zich verheugd met Trumps oproep tot eenheid na een hardbevochten zege", zo luidt het.

Ban liet Trump weten dat hij er vertrouwen in heeft dat de traditioneel sterke banden tussen de VS en de VN behouden zullen blijven. Beide wereldleiders spraken ook af om contact te houden.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen heeft Trump verschillende keren uitgehaald naar intergouvernementele organisaties. Hij had het dan vooral gemunt op de NAVO, maar de Verenigde Naties moesten het af en toe ontgelden. Hij noemde de VN "een politiek spel".

Eerder vrijdag had Ban gezegd ervan overtuigd te zijn dat Trump het klimaatakkoord van Parijs niet op losse schroeven zal zetten, ondanks de "zorgwekkende verklaringen" van de Republikein. "Hij zal het belang, de ernst en de nood" van dit dossier begrijpen, aldus Ban. Tijdens zijn campagne gaf Trump te kennen dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit het vorig jaar in Parijs gesloten akkoord. Hij trok ook de realiteit van de klimaatopwarming in twijfel.

bron: Belga