F1 - GP van Brazilië - Lewis Hamilton pakt pole, WK-leider Rosberg 2e

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lewis Hamilton (Mercedes) vertrekt zondag vanuit polepositie bij de Grote Prijs Formule 1 van Brazilië, de twintigste en voorlaatste WK-manche van het seizoen. De Britse wereldkampioen zette zaterdag op het circuit van Interlagos in Sao Paulo de snelste chrono neer tijdens de kwalificaties en krijgt zondag op de eerste rij zijn Duitse ploegmaat en WK-leider Nico Rosberg naast zich. Het WK 2016 telt nog twee manches, morgen/zondag in Brazilië en over twee weken in Abu Dhabi. Rosberg leidt in de WK-tussenstand met 19 punten voorsprong op zijn Britse teamgenoot Lewis Hamilton. De uittredende wereldkampioen is, met nog maximaal 50 punten te verdienen, de enige die Rosberg van de titel kan houden en bewees met winst in de twee laatste GP's, in de VS en Mexico, alvast dat hij zich nog niet gewonnen geeft.

In de kwalificaties van zaterdag gaven beide Mercedes-piloten mekaar geen duimbreed toe. Hamilton liet met 1:10.736 uiteindelijk de snelste ronde optekenen, Rosberg (1:10.838) was een fractie trager. Op rij twee staan Kimi Räikkönen (Ferrari) en Max Verstappen (Red Bull), Sebastian Vettel (Ferrari) en Daniel Ricciardo (Red Bull) starten op rij drie.

In volgende scenario's kroont Nico Rosberg, de zoon van ex-wereldkampioen Keke (1982), zich zondag overigens voor de eerste keer tot wereldkampioen:

- Rosberg wint. Hij telt dan 26 punten voorsprong op Hamilton (als die tweede wordt), terwijl er in de slotmanche in Abu Dhabi slechts 25 punten te verdienen zijn.

- Rosberg wordt tweede, Hamilton doet niet beter dan plaats 4.

- Rosberg wordt derde, Hamilton doet niet beter dan plaats 6.

- Rosberg wordt vierde, Hamilton doet niet beter dan plaats 7.

- Rosberg wordt vijfde, Hamilton doet niet beter dan plaats 8.

- Rosberg wordt zesde, Hamilton doet niet beter dan plaats 9.

- Rosberg wordt zevende, Hamilton eindigt niet in top tien.

bron: Belga