Bataclan heropent zaterdagavond de deuren met concert van Sting

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met een concert van de Britse zanger Sting heropent de Parijse concertzaal Bataclan zaterdagavond de deuren. Zondag zal het een jaar geleden zijn dat bij een aanslag van terreurgroep IS 90 doden vielen. Sting omschreef die aanslag eerder op de dag, tijdens een interview met de Duitse zender N-TV, als een "nachtmerrie". In het publiek in de Bataclan zullen overlevenden en familieleden zijn van zij die bij de aanslag omkwamen. Voor de vader van een van de slachtoffers, Georges Salines, is de heropening van de Bataclan "bijna een herovering van een ruimte door de muziek, het feest, tegen de krachten van de dood". "Het is belangrijk dat de zaal weer open gaat, dat dit na al wat er gebeurd is een concertzaal blijft", aldus Sting (65) in een interview met Le Parisien. "We hebben er nood aan een normaal leven terug te vinden."

De duizend tickets die deze week verkocht werden, waren in minder dan 30 minuten uitverkocht. De opbrengst gaat naar twee slachtofferorganisaties. Het concert wordt gefilmd en zal in de nacht van zondag op maandag uitgezonden worden door verschillende tv-zenders.

De Franse premier Manuel Valls riep op tot eenheid en meer samenwerking tussen de Europese autoriteiten om terrorisme te voorkomen. "Ja, terrorisme zal ons opnieuw raken", schreef Valls in een essay dat onder meer Le Soir zaterdag publiceerde. "Maar, ja, we hebben de middelen om te weerstaan en de kracht om te winnen. Wij Europeanen zullen het islamterrorisme vernietigen."

Nog op de vooravond van 13 november heeft de Franse president François Hollande slachtoffers van die aanslagen, slachtofferorganisaties en magistraten van de antiterreurafdeling van het Parijse parket ontmoet.

Zondag worden in de Franse hoofdstad verschillende herdenkingsplechtigheden gehouden op de plaatsen waar de terroristen toesloegen. Bij de verschillende aanslagen op 13 november vielen in totaal 130 doden.

bron: Belga