Obama ziet volgende week Xi Jinping en Europese leiders

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Barack Obama reist volgende week af naar Duitsland, voor ontmoetingen met Angela Merkel, maar ook met François Hollande, Theresa May en Matteo Renzi. Van Berlijn reist hij, voor zijn internationale afscheidsreis, door naar Peru. Daar ziet hij zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping. Behalve afscheid nemen is Obama's prioriteit voor deze bezoeken "zich ervan vergewissen dat zijn opvolger in goede omstandigheden kan beginnen zodat hij kan slagen", aldus Obama's woordvoerder Ben Rhodes. In de campagne had Trump aangekondigd hard te zijn voor China, en hen aan te pakken voor onder meer de manipulatie van hun munt en het dumpen van staal. Er werd al gevreesd voor een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën.

Obama en Xi zullen elkaar zien in de marge van de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation in Lima. De Chinees-Amerikaanse relaties kenden onder Obama enige moeilijkheden. Ze werkten wel samen over de klimaatverandering, maar clashten over cyberveiligheid en de eilandjes in de Zuid-Chinese Zee die onder meer door China geclaimd worden.

In de Peruaanse hoofdstad zal Obama nog meer staatshoofden zien van landen die het TPP-handelsverdrag tekenden. Dat handelsverdrag lijkt, na Trumps overwinning, dood.

Tussen Berlijn en Lima trekt Obama ook naar Athene. Hij zal er het Parthenon bezoeken en een toespraak houden over de uitdagingen van de globalisering.

bron: Belga