Nederlandse regering houdt toekomst PostNL in de gaten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse regering zal de komende ontwikkelingen rond PostNL nauwgezet in de gaten houden. Den Haag wijst op belangen dat de Nederlandse postmarkt goed werkt en de werkgelegenheid. Zo nodig zal het kabinet aanvullende maatregelen verkennen om die belangen veilig te stellen, aldus minister van Economie Henk Kamp. Hij reageert daarmee op het ongevraagde bod van het Belgische bpost op het Nederlandse bedrijf. PostNL wees het overnamebod vrijdag af.

De Nederlandse regering heeft ernstige bedenkingen over het overnamebod. Volgens Kamp heeft het kabinet haar zorgen over de gang van zaken reeds overgebracht aan de Belgische regering, en zullen de twee regeringen nader overleg voeren. Kamp ziet een overname van PostNL door een bedrijf dat grotendeels in staatshanden is, "als een stap terug." Hij vindt dat PostNL zich heeft ontwikkeld tot een sterk, concurrerend en efficiënt bedrijf met een zelfstandige toekomst.

De minister benadrukt dat de regering geen "directe aanknopingspunten" heeft om de overname eventueel te blokkeren. De nationale veiligheid is niet in het belang bij een buitenlandse overname in de postsector.

Kamp wijst erop dat er voor PostNL een onafhankelijke stichting is die zelfstandig in actie kan komen als de "continuïteit, onafhankelijkheid en identiteit" van het Nederlandse postbedrijf in gevaar zijn. Het is echter aan de stichting zelf om tot actie over te gaan, aldus Kamp.

bron: Belga