Geweld Syrië - OPCW beschuldigt Syrië en IS van het gebruik van chemische wapens

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft vrijdag voor het eerst een land, Syrië, ervan beschuldigd zijn Conventie geschonden te hebben door verboden wapens te gebruiken. Ook terreurgroep IS wordt daarvan beschuldigd. Dat melden verschillende bronnen aan persbureau AFP. De leden van het Uitvoerend Comité van de OPCW stemden daarover een resolutie - zo'n stemming gebeurt maar zelden. De vier pagina's tellende resoluties komt er na een rapport van experts van de VN en de OPCW. De door Spanje ingediende resolutie "veroordeelde in de sterkste bewoordingen" het gebruik van chemische wapens en roept "alle geïdentificeerde partijen op onmiddellijk elk gebruik van dit type wapens" te stoppen.

Het door de VN en de OPCW samengestelde onderzoeksteam besloot eind oktober dat het Syrische regime in 2014 en 2015 op drie plaatsen een chemische aanval had gepleegd. IS wordt ervan beschuldigd op 21 augustus 2015 mosterdgas gebruikt te hebben.

De resolutie werd aangenomen door 28 van de 41 lidstaten, waaronder Frankrijk, Groot-Brittanië en de Verenigde Staten. Naast de veroordeling wordt de OPCW ook gevraagd om zo snel als mogelijk inspecties uit te voeren op de aangevallen plaatsen.

De OPCW werkt normaal met consensus, maar na weken van onderhandelingen bleek een akkoord onmogelijk, vooral vanwege bezwaren uit Moskou. Behalve Rusland stemden ook China, Iran en Soedan tegen.

Bron: Belga