Geen Vincent Kompany tegen Estland, Dembélé erg onzeker

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vincent Kompany moet zoals verwacht afhaken voor de WK-kwalificatiepartij van de Rode Duivels van zondag tegen Estland. Dat heeft bondscoach Roberto Martinez bevestigd na de oefensessie van de Duivels in het Belgian Football Center in Tubeke. Kompany had zoals bekend woensdag normaal gezien voor het eerst in meer dan een jaar tijd opnieuw moeten starten in een interland, maar viel na de opwarming voor het duel tegen Nederland uit. "Vincent heeft wat last van de lies en ik ga hem niet kunnen gebruiken voor de match tegen Estland", aldus Martinez. "Hij heeft nog niet kunnen trainen, maar blijft wel bij de groep. Hij wil deze groep helpen, maar we moeten hem de tijd geven om helemaal opnieuw fit te geraken. Dat hij moest afhaken tegen Nederland, was een teleurstelling voor hem, maar Vincent is mentaal ijzersterk. Hem een oefenwedstrijd laten spelen had ideaal geweest, voor een wedstrijd mét inzet is het te vroeg."

Naast Kompany moet Martinez in de defensie ook al onder meer de geblesseerden Toby Alderweireld en Thomas Vermaelen missen en zo was de spoeling achteraan wel erg dun geworden. Na de oefeninterland van woensdag in Amsterdam tegen Nederland had de bondscoach al laten verstaan dat hij - indien Kompany niet fit zou blijken - liefst een rechtsvoetige verdediger wilde oproepen. Zo viel (de linksvoetige) Nicolas Lombaerts meteen af als potentiële vervanger, de keuze van Martinez viel op Leander Dendoncker.

De 21-jarige Dendoncker verzamelde één cap bij de Duivels, een korte invalbeurt in de oefeninterland van vorig jaar in en tegen Frankrijk. "Leander is polyvalent, kan zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten en kent deze groep al. Nicolas Lombaerts is geblesseerd, Jason Denayer was logistiek gezien geen optie", stelde de bondscoach, die vrijdag op training vijf Duivels moest missen. Naast Kompany werkten Axel Witsel, Thomas Meunier, Steven Defour en Mousa Dembélé een individueel programma af, enkel achter de naam van Dembélé staat een groot vraagteken. "Mousa heeft wat kleine pijntjes en is erg onzeker, we zien wel of hij de training van morgen (zaterdag) haalt."

De Duivels trainen ook morgen nog in Tubeke, zondagavond (20u45) nemen ze het in hun vierde WK-kwalificatiewedstrijd op hun 'Road to Russia' in het Koning Boudewijnstadion op tegen Estland. Na drie opeenvolgende zeges in groep H - 0-3 tegen Cyprus, 4-0 tegen Bosnië en 0-6 tegen Gibraltar - mikken de Belgen op een twaalf op twaalf in hun WK-voorronde.

bron: Belga