Aanslag Duits consulaat Afghanistan - Alle Duitse personeelsleden zijn ongedeerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle Duitse personeelsleden van het Duitse consulaat-generaal in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif zijn na de aanslag met een bomauto ongedeerd. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagochtend. Bij de aanslag door de taliban kwamen vier Afghanen om het leven, en raakten nog eens 119 mensen gewond. "We zijn blij dat alle Duitse medewerkers van het consulaat-generaal ongedeerd en in veiligheid zijn", aldus de woordvoerder. "We bieden ons medeleven aan aan de Afghaanse gewonden en de naasten van de slachtoffers."

De woordvoerder voegt ook toe dat de "gewapende aanval tegen het consulaat afgelopen is". "De zwaar gewapende aanvallers werden door het veiligheidspersoneel van het consulaat-generaal, door de Afghaanse veiligheidskrachten en de speciale eenheden van de Navo-missie Resolute Support uit Camp Marmal tegengehouden", klinkt het. In Camp Marmal, op zowat 10 kilometer van het consulaat, zijn ongeveer duizend Duitse soldaten ontplooid, en meteen na de aanval werd een snelleresponsteam naar het consulaat gestuurd.

Afghaanse functionarissen lieten eerder weten dat de aanval werd uitgevoerd door slechts één kamikaze, maar persagentschap Reuters maakte wel melding van gevechten in de buurt van het consulaat. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken liet nog weten dat het gebouw "aanzienlijk beschadigd" is.

De taliban reden met een zwaar voertuig vol explosieven, die verstopt waren onder een hoop kolen, in een muur van het gebouw, aldus een woordvoerder van de gouverneur. De aanslag is volgens de taliban een vergelding voor een luchtaanval in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Een week geleden waren daar bij een vermoedelijke luchtaanval van de Navo op de taliban meer dan 30 burgers gedood en 19 anderen verwond.

bron: Belga