Voorlopige hechtenis Ibrahim Farisi en Bilal El Makhoukhi met twee maanden verlengd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse raadkamer heeft vandaag de voorlopige hechtenis van Ibrahim Farisi, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart, met twee maanden verlengd. Een andere verdachte in de zaak, Bilal El Makhoukhi zag zijn voorlopige hechtenis ook verlengd met twee maanden, maar door de kamer van inbeschuldigingstelling. Dat meldt het federaal parket. Bilal El Makhoukhi (27) werd opgepakt op 8 april in Laken, net als Mohamed Abrini, Osama Krayem en de Rwandees Hervé B.M. (31). El Makhoukhi (27) en B.M. worden ervan verdacht dat ze Abrini en Krayem hebben helpen onderduiken na de aanslagen. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces.

Het DNA van El Makhoukhi werd ook aangetroffen in de flat aan de Kazernenlaan in Etterbeek van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken. Het zat meer bepaald op een lege verpakking van batterijen, waarvan vermoed wordt dat ze gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften. In het audio-testament van Ibrahim El Bakraoui, dat teruggevonden werd op een laptop die in de buurt van het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd aangetroffen, vermeldt El Bakraoui ook de naam "Abou Imran", wat dan weer de naam zou zijn die Bilal El Makhoukhi gebruikte toen hij in 2012 in Syrië verbleef.

Ibrahim Farisi (27) werd op 11 april opgepakt, samen met zijn broer Smail (31). Smail Farisi had het appartement aan de Kazernenlaan in Etterbeek gehuurd en gebruikte die om een OCMW-uitkering op te strijken, maar leende hem uit aan Khalid El Bakraoui. Na de aanslagen maakte hij de flat samen met zijn broer schoon.

bron: Belga