Nieuw samenwerkingskader voor federale wetenschappelijke instellingen en universiteiten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale ministerraad heeft vandaag ingestemd met het nieuwe samenwerkingskader dat bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) uittekende voor de federale wetenschappelijke instellingen en onze universiteiten. Op kruissnelheid moet het goed zijn voor maximaal 125 onderzoeksposten. Het nieuwe FED-tWIN-programma wordt gefinancierd door de federale overheid en werkt met profielen voor onderzoekers en professoren die in een 50/50-verhouding worden aangeworven door een federale wetenschappelijke instelling (FWI) en een universiteit. Daardoor kunnen ze als het ware een brugfunctie vervullen, maakt Sleurs zich sterk.

De eerste vijf jaar zal elk onderzoeksprofiel volledig door de federale overheid gefinancierd worden. De volgende periode van vijf jaar is dat nog vijftig procent, terwijl de FWI en de universiteit elk 25 procent op zich nemen. Vanaf het elfde jaar is de financiering volledig voor beide instellingen. Met de vrijgekomen federale middelen kunnen dan nieuwe profielen gefinancierd worden.

Het programma gaat van start in 2017 en zal maximaal 125 gefinancierde profielen omvatten, die over een periode van zeven jaar zullen worden toegewezen. Net als bij de interuniversitaire attractiepolen geldt een 56/44-verhouding tussen de Vlaamse en de Franse gemeenschap, aldus nog staatssecretaris Sleurs.

bron: Belga