Meerderheid weigert parlement inzage in conventie rond Tihange 1

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld willen het parlement ook achter gesloten deuren en onder strikte voorwaarden geen inzage geven in de conventie over de levensduurverlenging van de kerncentrale Tihange 1. Na een chaotische procedureslag van een klein uur stemde de meerderheid de oprichting van zo'n "dataroom" weg. Aangevuurd door de groenen tracht de oppositie al een hele tijd inzage te krijgen in de conventie met elektriciteitsproducenten Engie en EDF. Een zoveelste poging gisteren in de conferentie van voorzitters van de Kamer leverde opnieuw geen consensus op. Enkel de MR lag dwars, klonk het bij de oppositie. Voor hen was het dus tijd om de plenaire vergadering erover te laten stemmen. Ze voelden zich gesteund door de diensten van de Kamer, die geen juridische bezwaren zien voor de oprichting van een 'dataroom' waarin het document in alle vertrouwelijkheid en onder strikte voorwaarde door de parlementsleden kan worden ingezien.

Wat volgde was echter een bedenkelijke procedureslag over de manier waarop gestemd zou kunnen worden. Zwaaiend met advies van de diensten wilden Groen en Ecolo via artikel 67 gaan, maar MR en Open Vld benadrukten dat de agenda van de plenaire Kamer op die manier niet kan worden omgegooid. Het spelletje duurde daarop een hele tijd voort doordat de groenen weigerden in te gaan op een opening gemaakt door CD&V en Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

Uiteindelijk was het de PS die ingreep en een ordemotie indiende, waardoor een stemming alsnog mogelijk werd. Waarop de meerderheid de dataroom van tafel veegde. Tot groot ongenoegen van de oppositie. "Vorige keer kon het wel, waarom nu dan niet?", klonk het. "Het enige wat we vragen is transparantie opdat we onze democratische controle kunnen uitvoeren."

bron: Belga