Federale regering gaat energie aankopen... via Vlaams Energiebedrijf

door
Belga
Leestijd 1 min.

De federale overheid gaat voor de aankoop van elektriciteit en gas in 2017 een beroep doen op het Vlaams Energiebedrijf, een vehikel van de Vlaamse overheid. Bevoegd N-VA-minister Jan Jambon kreeg daarvoor donderdag groen licht van de ministerraad. Concreet krijgt de Regie der Gebouwen het mandaat om "voor alle klanten van de Regie der Gebouwen en voor de federale overheidsdiensten die hiervoor een aanvraag indienen, toe te treden tot de aankoopcentrale van het Vlaams Energie Bedrijf", klinkt het in een kort persbericht. Het gaat om een regeling met een oorspronkelijke duur van één jaar, maar verlengbaar.

Het lijkt opmerkelijk voor de ene overheid om een beroep te doen op de aankoopcentrale van een andere overheid. Maar volgens het kabinet-Jambon was er niet de minste discussie over. "Een Waalse of Brusselse aankoopcentrale bestaat niet, dus dat was al geen punt", klinkt het.

"Een kwestie van goed bestuur", zo noemt Jambons woordvoerder het nog. "In Vlaanderen werkt men al langer zo. We zijn ervan overtuigd dat het ons een fikse besparing kan opleveren op de energiefactuur, doordat zij via hun 'brokership' in staat zouden moeten zijn om betere tarieven af te dwingen."

bron: Belga