ECI Literatuurprijs - Martin Michael Driessen wint ECI Literatuurprijs voor "Rivieren"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Martin Michael Driessen heeft de ECI Literatuurprijs gewonnen voor zijn boek "Rivieren". Dat maakte juryvoorzitter Louise O. Fresco donderdagavond bekend in het Nederlandse televisieprogramma Nieuwsuur. Driessen wint met zijn boek eveneens de eerste Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs.

"Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid", aldus Fresco.

De winnaar van de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek krijgt een sculptuur en 50.000 euro.

Eerder op de avond won Martin Michael Driessen eveneens de Lezersprijs van de ECI Literatuurprijs 2016. Aan die prijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt door Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC en juryvoorzitter van de Lezersjury, is een geldprijs verbonden van 10.000 euro. De Lezersprijs, een samenwerking tussen de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, NRC, De Standaard en ECI, werd toegekend door een jury van 50 fervente lezers uit Nederland en Vlaanderen.

Naast Driessen waren Arnon Grunberg met "Moedervlekken", Bert Natter met "Goldberg", Tonnus Oosterhoff met "Op de rok van het universum", Connie Palmen met "Jij zegt het" en Marja Pruis met "Zachte riten" genomineerd voor de shortlist. Geen enkele Belg haalde de shortlist.

Vorig jaar kreeg Jeroen Brouwers de prijs voor zijn boek "Het hout".

De ECI Literatuurprijs is een voortzetting van de AKO Literatuurprijs, die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

bron: Belga