Local Natives bekijken het leven opnieuw door een roze bril

Het muzikantenleven mag voor een buitenstaander dan nog zo benijdenswaardig zijn, voor wie er middenin zit is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Door de korte nachten, oneindige repetities en lange autoritten geven velen er de brui aan. Gelukkig is het Local Natives anders vergaan en zijn ze met ‘Sunlit Youth' toe aan hun derde plaat.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Onze journaliste had een toffe babbel met Matt Frazier en Taylor Rice van Local Natives. - Foto R.V.

Komende zaterdag stellen ze dat muzikale hoogstandje voor aan de Brusselse fans in het Koninklijk Circus, maar gelukkig vonden ze nog de tijd voor een gesprek over het hectische muzikantenbestaan, de vriendschap tussen de bandleden en de oneindige mogelijkheden die het leven biedt.

‘Sunlit Youth' is het sluitstuk van een trilogie. Zijn jullie trots of eerder opgelucht?

Taylor Rice (foto midden):"We zijn vooral heel blij dat we het zover gebracht hebben. Daar hadden we nooit van durven dromen toen we als vijftienjarige pubers onze eerste gitaren in de hand namen."

Matt Frazier(rechts): "Ik ben opgelucht dat we erin geslaagd zijn om niet in herhaling te vallen. Dit album voelt compleet anders dan ons vorige werk, ‘Hummingbird'"

Taylor Rice: "Onze eerste plaat is het resultaat van een groep jongeren die beslisten om samen in één huis te trekken en de hele dag muziek te maken, om zo hun droom te verwezenlijken. Die energieke levenslust spat ook van de plaat. Het contrast met album nummer twee kon niet groter: toen kwamen we net uit een donkere periode waarin niets nog vanzelfsprekend leek. Op ‘Sunlit Youth' is dan weer te horen we elkaar opnieuw gevonden hebben als vrienden, bandleden en muziekliefhebbers."

En nu staan jullie samen sterker dan ooit?

Rice: "Ja. De relatie tussen bandleden heeft veel weg van een huwelijk: je spendeert dag en nacht samen, overwint praktische en creatieve complicaties en moet je financiën samen runnen. Met Local Natives spelen we al vijftien jaar samen, dat is de helft van ons leven. We hebben woelige watertjes doorzwommen."

Frazier: "Wat Local Natives speciaal maakt is ons democratisch systeem. Iederéén draagt zijn steentje bij. Daardoor overstijgt het geheel altijd de som van de delen."

Rice: "Tijdens het maken van nieuwe muziek proberen we onszelf er ook aan te herinneren dat het respect voor elkaar en de groepsdynamiek altijd belangrijker blijft dan je eigen ego. Alle muzikanten zijn een beetje egotrippers. Iedereen kent dus momenten waarop dat ene idee zowat het beste op aarde wordt, ook al past het niet per se binnen het concept waaraan je als groep werkt. Op die momenten is het goed dat we zo'n diep respect hebben voor de mening van de andere groepsleden."

Foto R.V.

Hoe kaarten jullie zulke gevoelige topics aan?

Rice: "Binnen de groep heerst er een gezonde competitiegeest. Als één iemand met een steengoed idee op de proppen komt, probeert de rest zo snel mogelijk om met iets beters voor de dag te komen. Toegegeven: die manier van werken is behoorlijk intens. Het is dus opletten geblazen dat we daar niet té ver in gaan." (lacht)

Met nummers als ‘Past lives en ‘Villainy' galmt nostalgie door de plaat. Dat laatste nummer is zelfs een eerbetoon aan je geboortestad Los Angeles. Last van heimwee?

Rice: "Het vele toeren heeft ons zeker geholpen om LA opnieuw te appreciëren. Op dit moment heerst er een interessante sfeer: de straten lopen vol met filmmakers, muzikanten en andere kunstenaars, waardoor je het gevoel krijgt dat het leven eindeloos veel mogelijkheden biedt."

Frazier: "Door het perfecte klimaat in LA dient elke dag zich aan als een potentieel perfecte dag. Dat, in combinatie met de verschillende buurten en de artistieke vibe die in de straten hangt, maakt de stad voor mij tot een inspirerende plek."

Het album heet ‘Sunlit Youth'. Is die titelkeuze toeval, nu jullie jeugd op z'n laatste benen loopt?

Rice: "Het zijn woelige, maar interessante tijden. Als ik naar de huidige politieke situatie in Amerika kijk, heb ik het gevoel dat de toekomst echt in de handen van de jeugd ligt. Neem nu de snelle opmars van Donald Trump: dat is begonnen als een soort grap, maar die is wel behoorlijk uit de hand gelopen. Hij vertegenwoordigt een verdraaid en onverdraagzaam wereldbeeld."

Frazier: "Die visie trek ik trouwens ook door naar het normale leven. Ook op microniveau kan je zelf elke dag kiezen hoe je je leven wil invullen. En, nog belangrijker: je kan elke dag opnieuw kiezen voor verandering. Op ‘Sunlit Youth' willen we de luisteraars aanmoedigen om hun innerlijke stem wat vaker te volgen."

Mare Hotterbeekx

Local Natives spelen op 12/11 in het Koninklijk Circus te Brussel.