Voorzitter Paul Ryan behoudt zitje in Huis van Afgevaardigden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan behoudt na de verkiezing van vandaag zijn zitje in het parlement. Dat blijkt uit exitpolls van de Amerikaanse media. Ryan won volgens de voorlopige resultaten 68 procent van de stemmen, aldus NBC News. Ryan was in de aanloop naar de presidentsverkiezing in opspraak gekomen binnen zijn partij, omdat hij Donald Trump niet langer wilde steunen na de publicatie van de video uit 2005, waarin Trump zich denigrerend uitliet over vrouwen. Vorige week liet hij dan toch weten dat zijn stem naar de kandidaat van zijn partij was gegaan.

Ryan verklaarde vandaag al dat het "een zeer goede avond kan worden voor Amerika". "Er is zoveel potentieel in dit land, als we er maar de hand op kunnen leggen", zei hij. Volgens journalist van Fox News en Trump-supporter Paul Hannity zal Ryan wel niet opnieuw voorzitter worden van het Huis als Trump president wordt. "Washington is stuk, en daar zijn de Republikeinen even goed schuldig aan", zegt hij. "Paul Ryan zal in januari niet verkozen worden tot voorzitter."

Uit exitpolls bleek eerder op de avond al dat de Republikeinen zoals verwacht de meerderheid behouden in het Huis van Afgevaardigden. Uit voorlopige resultaten blijkt dat de Republikeinen 222 zitjes behaalden, tegenover 158 voor de Democraten. In totaal staan 435 zetels op het spel.

bron: Belga