"Turkse leiders moeten duidelijk maken wat ze nu eigenlijk willen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie vraagt aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de andere politieke leiders in Turkije om duidelijk te maken of ze al dan niet verder willen met de toetredingsonderhandelingen. Dat doet ze naar aanleiding van de publicatie van een nieuw, kritisch rapport over Turkije. Vandaag heeft de Commissie haar jaarlijkse uitbreidingspakket voorgesteld: gedetailleerde rapporten over de toestand in de kandidaat-lidstaten en de landen die op die status hopen. Zoals verwacht is de Commissie streng voor Turkije, waar in de nasleep van de mislukte coup van 15 juli tal van maatregelen genomen werden die internationaal de wenkbrauwen deden fronsen.

"Turkije moet garanderen dat elke maatregel strikt noodzakelijk en proportioneel is", schrijft de Commissie in haar rapport. Zo stelt ze vast dat in de onmiddellijke nasleep van de couppoging melding werd gemaakt van foltering en misbruik. Dat er sprake is van de herinvoering van de doodstraf, kan al helemaal niet op begrip rekenen. De Europese wetgeving laat dat niet toe en bovendien heeft Turkije zich er internationaal toe verbonden de doodstraf te bannen.

Ernstige zorgen maakt de Commissie zich ook over de aanhoudende vervolgingen van journalisten, schrijvers en gebruikers van sociale media, de grootschalige arrestaties van persmedewerkers en de sluiting van heel wat mediabedrijven. Ook wordt de vrijheid van vereniging te strikt ingeperkt, "zowel juridisch als in de praktijk".

Commissaris Johannes Hahn, die bevoegd is voor Uitbreidingsonderhandelingen, wijst erop dat in Turkije het respect voor de rechtstaat en de democratie sinds juli fors verminderd is. "In zijn eigen belang moet Turkije snel stoppen zich van de EU te verwijderen", aldus de Oostenrijker. "De bal ligt in het kamp van de Turken. Hun leiderschap moet ons duidelijk maken wat het nu eigenlijk wil en dat aan zijn bevolking uitleggen."

President Erdogan anticipeerde op de publicatie van het Commissierapport. Hij vindt dat de EU snel moet beslissen of Turkije tot de Unie mag toetreden of niet. "Neem jullie definitieve beslissing", zei hij.

bron: Belga