Oranje houdt tamme Duivels in bedwang

Na de nederlaag tegen Spanje hebben de Rode Duivels ook hun tweede oefeninterland onder Roberto Martinez niet kunnen winnen. Op bezoek bij eeuwige rivaal Nederland bleven de lusteloze Belgen steken op 1-1.
Maarten

Voor de 126ste Derby der Lage Landen toverde Martinez een eigenaardige opstelling uit zijn hoge hoed. De bondscoach stuurde Mertens  het veld op als eenzame diepe spits. In de driemansdefensie moest Kompany zijn wederoptreden vieren bij de nationale ploeg, maar na de opwarming bleef de blessuregevoelige verdediger «uit voorzorg» in de kleedkamer. Zijn plaats naast Ciman en Vertonghen werd ingenomen door Kabasele, die zo zijn debuut vierde bij de Rode Duivels.

Balbezit voor België

Die onuitgegeven verdediging werd in de Amsterdam ArenA in de eerste helft amper op de proef gesteld. De technisch superieure Belgen eisten het balbezit op, al kwam daar zonder echte spits amper doelgevaar uit voort. De Nederlandse doelman Stekelenburg hoefde voor de pauze geen enkele bal te pakken. De enige echte kans kwam er op het half uur, toen Mertens een uitstekende voorzet van De Bruyne net over de dwarsligger knikte.

Vertonghen in de fout

Aan de overzijde sloeg de onuitgegeven verdediging een paar keer aan het klungelen. Zo claimde Oranje na een kwartier een strafschop toen Janssen door Mignolet werd neergemaaid in de zestien, na een te korte terugspeelbal van Ciman. De scheidsrechter ging er niet op in, maar vijf minuten voor de rust ging de bal toch op de stip. Vertonghen liet zich ringeloren door Lens en ging dan opzichtig aan diens truitje hangen. Klaassen liet het geschenk vanop elf meter niet liggen.

Debuut Foket en Tielemans

Op het uur was het de beurt aan de Duivels om om een penalty te schreeuwen na een duidelijke overtreding van Veltman op Carrasco. De ref legde de bal echter buiten de zestien, waarna Stekelenburg de vrije trap van De Bruyne probleemloos uit doel hield. Na Foket, een andere debutant, mochten ook Romelu Lukaku, Thorgan Hazard en later Tielemans nog hun opwachting maken.

Carrasco redt een gelijkspel

Veel beterschap brachten zij niet in het slaapverwekkende spel van de Belgen. Het was integendeel Brenet die na een wandeling door de bezoekende verdediging de 2-0 liet liggen. In de slotfase voerden de Duivels de druk dan toch wat op. Lukaku miste eerst nog voor een lege goal, maar een afgeweken schot van Carrasco behoedde België alsnog voor een nederlaag. Zondag wacht in Brussel de vierde WK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland.