Vervolgde Turken kunnen in Duitsland asiel krijgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Door de arrestaties van journalisten en oppositieleden in Turkije nemen de spanningen tussen Berlijn en Ankara almaar toe. Buitenlandse Zaken in Berlijn wees er uitdrukkelijk op dat politieke vervolgden in Duitsland asiel kunnen aanvragen. "Alle kritische geesten in Turkije moeten weten dat de bondsregering solidair is met hen", verklaarde minister voor Europa Michael Roth in de krant Die Welt van vandaag. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) sprak van "alarmerende signalen" uit Turkije. "We proberen eerst op politiek vlak uit te werken, dat er in Turkije een situatie ontstaat, die het niet nodig maakt, dat mensen om asiel moeten vragen", zei ze in Berlijn. Als er redenen zijn voor asiel, zal daarover volgens procedures van de rechtsstaat beslist worden.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu verklaarde dat de bondsrepubliek anti-Turkije-sentimenten koestert. Hij hekelde tegelijkertijd dat Duitsland het land is dat "terroristen" het meest ondersteunt. Cavusoglu sprak over aanhangers van de in Amerikaanse ballingschap levende Turkse prediker Fethullah Gülen en de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. "Dat alle terroristen een voorkeur hebben voor Duitsland, is geen toeval".

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) wees de beschuldigingen opnieuw van de hand. "Ik ben van mening dat ook Ankara wel beseft dat het tegendeel waar is", zei hij in Berlijn. "De PKK en andere extremistische partijen uit Turkije zijn bij ons als terroristische organisaties verboden. Als je je beschuldigingen herhaalt, wil dat niet zeggen dat ze ook juist zijn".

"Wat momenteel in Turkije gebeurt, heeft niets met ons begrip over Europese waarden, de rechtsstaat, democratie en persvrijheid te maken", zei Roth. Over asiel beslissen de autoriteiten. "Maar Duitsland is een kosmopolitisch land en staat in principe open voor alle politiek vervolgden. Ze kunnen in Duitsland asiel aanvragen. Dat geldt beslist niet alleen voor journalisten".

Bron: Belga