Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen overleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen is op 82-jarige leeftijd overleden. De auteur stierf in de nacht van maandag op dinsdag in haar woonplaats Den Haag, liet uitgeverij Atlas Contact vandaag weten. Ruebsamen debuteerde in 1964 met de verhalenbundel De Kameleon, gevolgd door de roman De Heksenvriend en de verhalenbundel De Ondergang van Makarov. Later schreef ze onder meer het succesvolle Op Scheveningen en haar Indische roman Het lied en de waarheid, deels gebaseerd op haar jeugd in het koloniale Indië. Ze kreeg hiervoor de F. Bordewijk Prijs.

In 2001 werd de schrijfster bekroond voor haar hele oeuvre met de Annie Romein-prijs en twee jaar later met de Anna Bijns Prijs. De verhalen van Ruebsamen, dochter van een Nederlandse moeder en een Joods-Duitse vader, kenmerken zich vanwege de excentriekelingen en outcasts. De schrijfster werkte verder jarenlang als columniste voor de Volkskrant.

"We treuren om de dood van een van de grootste stilisten en schrijvers van de naoorlogse literatuur", zegt directeur-uitgever Mizzi van der Pluijm in een reactie. "Helga Ruebsamen wist in haar verhalen en romans als een toverfee de wereld mooier te maken. De werkelijkheid vond ze zelf vaak maar saai. Ze was een verhalenverteller pur sang, met een grote dosis ironie en zelfspot. Ik ben er trots op haar uitgever te zijn en ervaar haar overlijden als een groot verlies, zowel voor mij, voor de uitgeverij als voor de Nederlandse literatuur."

Bron: Belga