Goedkeuring vervoersplan NMBS voorzien voor eind december

door
Belga
Leestijd 1 min.

De finale goedkeuring van het ontwerp van vervoersplan van de NMBS is voorzien voor het einde van het jaar. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts laten verstaan na overleg in het Executief Comité van Ministers van Mobiliteit (ECMM), de bijeenkomst van de ministers van Mobiliteit in België. Weyts trok dinsdag naar het overleg met twee bezwaren rondom het vervoersplan. Niet alleen wou hij eerst duidelijkheid over de investeringsplannen van NMBS en Infrabel, de Vlaamse minister was ook niet te spreken over de "negatieve voorafnames" in het vervoersplan. Er stond volgens hem immers in dat geen exploitatie is voorzien voor lijnen die door Vlaanderen als prioritair zijn bestempeld.

Het ontwerp van vervoersplan zal nu tegen eind december gefinaliseerd worden. "Dan hebben we een stand van zaken over het investeringsplan", aldus Weyts. De N-VA-minister stipt voorts aan dat de "negatieve voorafnames" van het vervoersplan dat door de raad van bestuur van de NMBS werd goedgekeurd, uit de voorstelling van het vervoersplan zijn geschrapt. Hij doelde daarbij op de spoorlijnen 15 (Mol-Hasselt), 18 (Hasselt-Neerpelt), 19 (Mol-Neerpelt) en 204 (Gent-Zelzate). Die zijn door Vlaanderen als prioritair bestempeld, maar in het vervoersplan stond dat die lijnen niet geëxploiteerd zouden worden tegen 2021.

Weyts beklemtoont tenslotte dat hij tevreden is over de mate waarin de gewesten betrokken werden bij de totstandkoming van het nieuwe vervoersplan van de spoormaatschappij. Ook de vooropgestelde uitbreiding van het spooraanbod in Vlaanderen stemt de Vlaamse mobiliteitsminister tevreden.

bron: Belga