"Geld terug van Arco" start procedure om volledige inleg van Belfius terug te krijgen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan 1.000 Arco-coöperanten die zich in de belangenvereniging "Geld terug van Arco" verzameld hebben, starten morgen een pilootprocedure tegen Belfius Bank bij de rechtbank van eerste aanleg in Turnhout. Op die manier willen ze hun volledige inleg terugkrijgen. Dat meldt Geert Lenssens die samen met Niels Van Campenhout optreedt als advocaat voor de coöperanten. Ze wijzen erop dat er, ook na de recente communicatie van premier Michel over Arco, al heel lang veel is beloofd maar er nog niets concreet is. "Integendeel, de waarborg staat op de helling en in plaats van 100 procent zouden de gedupeerden plots maar 40 procent terug zien." De procedure die de gedupeerden morgen opstarten moet naar eigen zeggen een "testcase" worden voor de overige dossiers van de ruim 800.000 Arco-coöperanten. "Het gaat om een dossier van één gezin dat in de jaren 90 investeerde, na schriftelijk advies van de bank dat het om een risicoloze investering ging", zegt Lenssens. "We beginnen met één gezin omdat we duizenden partijen, zoals bij Lernout & Hauspie bijvoorbeeld, willen vermijden."

Op die manier hopen ze dat "binnen een normale termijn" een beslissing kan vallen "over een aantal principes, waaronder de aansprakelijkheid van de bank voor de verliezen van de coöperanten". De belangenvereniging heeft vastgesteld dat het Arco-dossier niet onder de Belgische class action-wet valt. Bovendien zou "een monsterprocedure met tienduizenden coöperanten verzanden in het klassieke rechtssysteem dat een dergelijke zaak in feite niet aan kan".

Reden waarom de vereniging bij Belfius aanklopt is omdat "de bank in haar vroegere verschijningsvorm Bacob een actieve rol gespeeld heeft bij het aan de man brengen van de Arco-aandelen en dat zij met name verkeerd werden geïnformeerd door te beweren dat het om een risicoloze investering ging".

bron: Belga