Elf (mannelijke) Gentse decanen in de bres voor gendergelijkheid

door
Belga
Leestijd 2 min.

De elf mannelijke decanen aan de Universiteit Gent willen meer gendergelijkheid in hun faculteiten en verbinden daar concrete acties aan. Donderdag, op de vooravond van de Nationale Vrouwendag, springt de universiteit op de kar van de HeforShe-campagne van de Verenigde Naties. Waarom zo'n gendergelijkheidscampagne ? "Anno 2016 zijn er aan de UGent elf mannelijke decanen en slechts twee van de 25 leidinggevende posities aan de UGent zijn op dit moment ingenomen door een vrouw", schetst Tine Brouckaert van de Beleidscel Diversiteit & Gender (UGent).

In tegenstelling tot het overkoepelend genderbeleidsplan aan de UGent, schuift elke faculteit nu haar eigen concrete beleidsacties naar voor. "Bij elke faculteit wordt men met heel specifieke problemen geconfronteerd, waardoor je op deze manier verder kan gaan dan bij een overkoepelend plan", zegt Brouckaert. "De plannen per faculteit fungeren wel als pilootprojecten en kunnen in de toekomst wel overkoepelend worden geïmplementeerd. Maar één probleem is wel overal gelijk: er zijn te weinig vrouwen in topposities."

De concrete acties op faculteitsniveau zijn bijvoorbeeld het aanstellen van een externe gender-expert tijdens de selectieprocedures om professor te worden. Verder worden in sommige faculteiten ook instroomprojecten opgezet in studiegebieden waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Op andere faculteiten zullen curricula en lesinhouden door een externe expert worden gescreend vanuit een genderperspectief. Onder meer concrete streefcijfers in leidinggevende posities, zoals binnen het jaar de helft vrouwelijke vakgroepvoorzitters aan de Faculteit Geneeskunde, of aan bepaalde faculteiten komen voorstellen voor flexibiliteit in combinatie van zorgtaken binnen een wetenschappelijke carrière.

De campagne voor meer gendergelijkheid wordt donderdagvoormiddag afgetrapt. Los daarvan ontwikkelde de UGent recent ook nog een transgenderbeleidsplan en dat wordt donderdag ook opgestart.

bron: Belga