Reeks sobere herdenkingen gepland in Parijs voor aanslagen van 2015

door
Belga
Leestijd 2 min.

De aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 mensen om het leven kwamen, worden een jaar na datum met een reeks sobere plechtigheden herdacht in de Franse hoofdstad. De herdenkingen starten om 9 uur nabij het Stade de France in Saint-Denis. Daar, en vervolgens op andere getroffen plaatsen, zullen plakkaten worden onthuld met de namen van de slachtoffers erop. De Franse president François Hollande woont de plechtigheden bij. Er is in de loop van de dag ook een bijeenkomst voor het gemeentehuis van het elfde arrondissement, waar op de avond van de aanslagen overlevenden opgevangen werden.

Op 12 november heropent de Parijse concerthal Bataclan al de deuren met een concert van de Britse zanger Sting.

Bij de aanslag in de Bataclan op 13 november vorig jaar kwamen 90 concertgangers om het leven. De meeste overige slachtoffers vielen bij aanvallen op bars en restaurants in het oosten van Parijs, en ook drie zelfmoordaanslagen nabij het Stade de France eisten nog één extra slachtoffer. Honderden mensen raakten gewond.

In Parijs is een jaar na de aanslagen, die werden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), de noodtoestand nog altijd van kracht. Het dagelijkse leven is beetje bij beetje wel hervat. De Parijse restaurants en evenementenzalen zitten echter nog niet op het niveau van voor de aanslagen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de hotels, omdat er minder buitenlandse toeristen naar Parijs afzakken. Zo daalde het aantal aankomsten uit China met 18 procent in 2016. Het aantal Japanse toeristen ligt zelfs 40 procent lager.

De slachtofferverenigingen denken samen met de stad Parijs na over een herdenkingsmonument dat ze binnen een jaar willen inhuldigen.

Bron: Belga