Kamercommissie Panama Papers hoort eind deze maand Europees Commissaris Pierre Moscovici

door
Belga
Leestijd 2 min.

De speciale Kamercommissie Panama Papers gaat op 30 november Pierre Moscovici horen, Europees Commissaris voor Economische en Financiële Zaken. Dat bericht de RTBF en wordt bevestigd door commissievoorzitter Ahmed Laaouej (PS). Moscovici is ook bevoegd voor fiscaliteit en douane-unie. Het initiatief voor het verhoor van Moscovici komt van Laaouej, in samenwerking met Eric Van Rompuy (CD&V), die voorzitter is van de Kamercommissie Financiën. Laaouej wil van de Fransman weten of er een Europese lijst van belastingparadijzen bestaat. Ook de fiscale harmonisering in Europa zal aan bod komen. "Moscovici heeft natuurlijk een erg gecompliceerde agenda, maar gezien zijn persoonlijk gevecht over deze materie, biedt het hem een mooie kans om hier het werk van de Europese Commissie te komen uitleggen", aldus de PS'er.

Morgen is het in de Kamercommissie Panama Papers de beurt aan verantwoordelijken van de Cel voor Financiële Informatieverstrekking (CFI) en aan de diamantsector, met onder meer Ari Epstein, topman van het Antwerp World Diamond Center (AWDC). De diamantsector was eind juni al eens gevraagd om voor de Kamercommissie te verschijnen, maar de AWDC betreurde toen dat zij de enige sectororganisatie was die moest verschijnen. In de Panama Papers staan de namen van 65 diamantairs.

De speciale commissie Panama Papers zou midden deze maand ook de beloofde aanbevelingen van de Nationale Bank moeten ontvangen: aanbevelingen over hoe de strijd tegen het witwassen en de fiscale fraude kan verbeteren. Het eindrapport wordt in januari verwacht, al is een mogelijke verlenging van de werkzaamheden niet uitgesloten.

bron: Belga