Huiszoeking bij Japans bedrijf waar personeel zich doodwerkt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Japanse autoriteiten hebben vandaag huiszoekingen uitgevoerd bij het bedrijf Dentsu, het grootste reclameagentschap van het land. Dat gebeurde nadat een personeelslid zelfmoord pleegde na te veel overwerk. Het bedrijf wordt ervan verdacht massaal een beroep te doen op illegaal overwerk - een veel voorkomende praktijk in Japan. De inspectie vandaag gebeurde door mensen van het ministerie van Gezondheid, Werk en Welzijn. Er vond een huiszoeking plaats op de hoofdzetel van Dentsu in Tokio en op de kantoren in Nagoya, Kyoto en Osaka. Het management van Dentsu verzekerde dat ze volledig wil meewerken met het onderzoek.

Het bedrijf is één van de meest prestigieuze van het land maar kwam in september negatief in de belangstelling door het overlijden van een personeelslid, Matsuri Takahashi. De overheid erkende dat zij was gestorven door overwerk of "karoshi". Volgens haar familie had de 24-jarige vrouw 105 overuren per maand gepresteerd, wat flink meer is dan de toegelaten 70 uur. Ze leed aan een depressie en pleegde zelfmoord op kerstdag.

De praktijk van karoshi komt erg veel voor in Japan, werknemers ondervinden veel sociale druk om overuren te presteren. Hierdoor sterven naar schatting honderden mensen per jaar aan hartaanvallen, beroertes of zelfmoord. De Japanse regering kondigt nu aan dat ze het arbeidsrecht wil hervormen, "zodat er geen levens meer verloren gaan door overwerk". Tegelijk riskeert Dentsu een strafklacht, als er bewijzen worden gevonden van illegaal overwerk.

bron: Belga