UITGELEGD. PostNL is opnieuw doelwit voor bpost

Postbedrijf bpost is bereid om 2,5 miljard euro op tafel te leggen voor de Nederlandse concurrent PostNL. De Nederlandse minister van Economie Henk Kamp en de vakbonden reageren sceptisch.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Waarover gaat het?

Het Belgisch postbedrijf biedt 5,65 euro per aandeel PostNL, in cash en aandelen. Een concreet bod volgt pas als de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL akkoord gaan met het voorstel. Het is niet de eerste keer dat bpost probeert om de Nederlandse sectorgenoot in te lijven. In mei mislukte de overnamepoging omdat de gesprekken te vroeg waren uitgelekt. PostNL heeft ondertussen kennis genomen van het voorstel en bereidt een reactie voor.

Waarom is bpost zo happig om PostNL over te nemen?

"Samen zijn we beter gewapend tegen de dalende volumes in de brievenmarkt", stelt CEO van bpost Koen Van Gerven. Als de fusie doorgaat, ontstaat het vierde grootste postbedrijf van Europa met een omzet van 6 miljard euro. Het nieuwe bedrijf kan een toonaangevende speler worden op de post-, pakket- en e-commercemarkt in Europa, en beter concurreren met grote internationale partijen in de pakketbezorging als UPS en DHL. "We willen die opportuniteit niet missen", zegt Van Gerven.

Wat zijn de gevolgen?

De topman benadrukt dat een combinatie van de twee postbedrijven niet zal leiden tot gedwongen ontslagen. Volgens hem is het zelfs mogelijk om 3.200 extra voltijdse banen te creëren op middellange termijn. Daarnaast komt er een innovatiecentrum voor post bij onze noorderburen. Het hoofdkantoor zou in Brussel staan.

Hoe wordt er gereageerd?

Terwijl de minister van Telecom en Post Alexander de Croo (Open Vld) positief reageert, is de Nederlandse regering overwegend ongelukkig met de overname. Volgens de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp zou de overname "een stap terug zijn" voor PostNL. Dat zegt hij in Het Financieel Dagblad.

Ook de socialistische vakbond ACOD Post is bezorgd. Vooral het feit dat bpost bij een succesvol overnamebod zou privatiseren, zit de vakbond hoog. Nu heeft de Belgische staat nog 51% van de aandelen in handen, bij een overname verwatert dat tot 40%. De christelijke bond ACV-Transcom stelt zich eveneens vragen. "Wij willen vooral weten wat de gevolgen zijn voor de werknemers", besluit ACV-vakbondsvrouw Annick Boon.