Opnieuw 12,5 miljoen euro voor fietssnelwegen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Vlaamse regering reserveert opnieuw 5 miljoen euro budget van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor investeringen in fietssnelwegen. De projectoproep loopt tot eind januari. Maximaal 40 procent van de investering in een nieuw fietsproject kan met Europees geld gebeuren. Vlaanderen past daarnaast zelf 40 procent bij en 20 procent moet van de gemeente of de provincie komen, zodat er in totaal voor 12,5 miljoen kan worden geïnvesteerd.

Ministers Ben Weyts en Philippe Muyters verwachten veel van fietssnelwegen om onze mobiliteitsproblemen op te lossen. Voor de zomer werd al eens 21,7 miljoen euro uitgetrokken voor dertien projecten. De ambitie is om in Vlaanderen te komen tot tachtig dergelijke snelwegen, die zoveel mogelijk conflicten met autoverkeer vermijden.

Sp.a had zondagochtend nog felle kritiek op het fietsbeleid van de Vlaamse regering. Uit nieuwe cijfers die Vandenbroucke opvroeg bij Weyts, blijkt dat twee op drie kruispunten op de Vlaamse gewestwegen volledig of minstens gedeeltelijk conflictvrij zijn. Dat betekent dat fietsers en voetgangers veilig kunnen oversteken zonder kruisend autoverkeer. Twee op drie is veel te weinig, vindt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke.

bron: Belga