Inhuldiging Gentse tramverlenging tot Zwijnaarde lokt 1.500 omwonenden

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Gentse deelgemeente Zwijnaarde waren zondag 1.500 omwonenden present voor de inhuldiging van het nieuwe tramtraject. "Met ongeveer twee kilometer extra dubbelspoor en drie nieuwe haltes, rijdt tramlijn 21 in 15 minuten vlot tussen Zwijnaarde en het Sint-Pietersstation", meldt de Lijn Oost-Vlaanderen.

De tramverlenging werd ingehuldigd door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Ben Weyts, de Gentse burgemeester Daniël Termont en schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw.

"De werken liepen niet van een leien dakje en we weten dat we veel geduld vroegen van de inwoners van Zwijnaarde", zegt Dirk Busschaert, directeur van De Lijn Oost-Vlaanderen. "Met ongeveer twee kilometer extra dubbelspoor en drie nieuwe haltes, rijdt tramlijn 21 in 15 minuten vlot tussen Zwijnaarde en het Sint-Pietersstation. Op weekdagen rijdt de tram er om de 10 minuten. Zowel voor de inwoners, handelaars als bedrijven betekent dit een nieuwe, vlotte en comfortabele verbinding."

Er waren ongeveer 1.500 omwonenden aanwezig op de inhuldiging. "Tramprojecten zijn meer dan alleen maar sporen trekken. Bij de tramverlenging in Zwijnaarde werden Heerweg-Noord en -Zuid grondig gerenoveerd. De straten werden heraangelegd met brede voet- en fietspaden. Er kwamen nieuwe rioleringen en een nieuw wegdek. We bouwden trambruggen over de Ringvaart en de E40 en legden buurtparkings en een nieuwe eindhalte aan", meldt De Lijn.

De hermelijntram die het nieuwe tramtraject inreed, werd voorgegaan door een oude dieseltram, verwijzend naar de dieseltrams die voor het laatst in 1954 in Zwijnaarde reden. Vijfduizend omwonenden kregen van De Lijn een gratis 10-rittenkaart om het nieuwe aanbod uit te proberen.

bron: Belga