Flandria heeft laatste toeristische vaart achter de rug

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na 94 jaar is zondag in de Antwerpse haven voor de laatste keer de Flandria uitgevaren voor een toeristische rondvaart. De entertainmentgroep Studio 100 zet de exploitatie stop omdat de schepen structureel verlieslatend zijn. Duizenden jongeren herinneren zich de Flandriaboten wellicht vooral van op schooluitstap door de Antwerpse haven. Anderen maakten dan weer de lunchvaarten op onder meer de Schelde mee. De schepen mochten ook wereldleiders vervoeren, zoals de Britse koningin Elisabeth II of de intussen overleden Japanse keizer Hirohito.

Studio 100 nam de exploitatie van de Flandriaboten enkele jaren geleden over, maar gaf aan er structureel verlies mee te lijden. Begin dit jaar werd dan ook aangekondigd dat de exploitatie van de intussen verouderde en mankementen vertonende vaartuigen op het einde van het toeristische seizoen zou stoppen.

Op een erg druilerige zondag stapten enkele tientallen personen aan boord voor de laatste vaart, doorheen het Kanaaldok tot in het Delwaidedok en terug. Verschillende passagiers waren speciaal voor de laatste vaart gekomen. "Jammer dat een icoon voor Antwerpen en zijn haven verdwijnt", klonk het bij velen, "Dat was het dan", klonk het op het einde bij de bemanning, waarvan velen intussen op interimbasis werkten.

De Flandria wordt deze maand wel nog ingezet voor de aankomst van Sinterklaas, alsook voor een rondvaart op oudejaarsavond. Wat er nadien met de schepen gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

bron: Belga