De Block: "Geen algemene maatregelen die iedereen treffen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De kern van de zaak blijft dat we moeten kiezen tussen algemene maatregelen die iedereen treffen of gericht werken om drankmisbruik aan te pakken." Zo reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op de uitval van CD&V. "Van een partij als CD&V, die zelf een biertje op de markt heeft gebracht, zouden we toch beter mogen verwachten", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten op haar beurt. "Een slag in het gezicht van de meer dan één miljoen landgenoten met een alcoholprobleem." Dat zei CD&V-Kamerlid Nathalie Muylle vandaag in Het Nieuwsblad in reactie op Maggie De Block. De minister had eerder in een interview verklaard dat nachtwinkels en tankstations onbeperkt alcohol moeten kunnen blijven verkopen. Ik heb geen zin in nieuwe faillissementen, gaf ze als argument. "Van een minister van Economie kan ik nog aannemen dat hij de economische belangen vooropzet, maar voor een minister van Volksgezondheid is dat schandalig en onverantwoord", vond Muylle.

De Block blijft haar beleid echter verdedigen. Met het invoeren van te algemene maatregelen worden ook mensen gestraft die één keer per week of zelfs per maand een fles wijn willen kopen voor een avondje met vrienden, vindt ze. "Terwijl negen op de tien mensen in ons land verantwoord omgaan met alcohol en geen schade berokkenen."

De andere keuze, waarvoor de minister naar eigen zeggen gaat, is gericht werken en drankmisbruik aanpakken dat problematisch is voor de betrokkene en zijn omgeving. "En dan moet je heel specifiek en gericht werken en de mensen voor hun verantwoordelijkheden stellen."

Rutten verdedigt haar minister in Het Nieuws op VTM. "We moeten allemaal samen misbruik aanpakken, maar we mogen niet iedereen straffen die een pintje drinkt. Dat evenwicht moeten we vinden."

bron: Belga