Bpost heeft 2,5 miljard euro veil voor PostNL

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Belgische postbedrijf bpost is bereid om 2,5 miljard euro op tafel te leggen voor zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL. Dat staat in een "verbeterd en vriendelijk voorstel" dat werd overgemaakt aan PostNL, zo meldt bpost zondagavond. Concreet wil bpost 5,65 euro (in cash en aandelen) op tafel leggen per aandeel PostNL. Het benadrukt dat er alleen een concreet bod zal volgen als de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL akkoord gaan met het voorstel.

"Bpost is volledig overtuigd van de strategische meerwaarde van het samengaan van PostNL en bpost", zo staat in een persbericht. Samen zouden beide bedrijven "een van de leidende spelers worden in Europa, met meer dan 28 miljoen potentiële klanten in Nederland en België".

Het Belgische bedrijf spreekt van mogelijk 3.200 extra voltijdse banen op middellange termijn, "grosso modo gelijk verdeeld tussen Nederland en België". Bpost engageert zich ook om bij de noorderburen een innovatiecentrum op te richten en om het merk PostNL en het Nederlandse hoofdkantoor in Den Haag te behouden. Het hoofdkantoor van de fusiegroep zou in Brussel staan.

De aandeelhouders van PostNL zouden in het fusiebedrijf een belang hebben van 21 procent. Het belang van de Belgische staat zou verwateren van de huidige 51 naar 40 procent.

Het is wachten op een reactie van PostNL. De Nederlanders zeiden enkele dagen geleden al "onaangenaam verrast" te zijn, nadat was uitgelekt dat bpost een voorstel overwoog. "We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie", zei PostNL toen.

bron: Belga