"Toni Erdmann" grote favoriet voor Europese filmawards

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Duitse tragikomedie "Toni Erdmann" is met vijf nominaties de grote favoriet voor de 29e Europese filmawards die op 10 december in het Poolse Wroclaw uitgereikt worden. Er maakt ook een Belgische film kans op een award. In de categorie Europese documentaire is Pieter-Jan De Pue genomineerd voor zijn Afghanistandocumentaire "The Land of the Enlightened". De nominaties werden vandaag bekendgemaakt tijdens het Europees filmfestival van Sevilla. "Toni Erdmann", het hilarische verhaal over een vader die inbreekt in het corporate leven van zijn dochter, is genomineerd voor beste film. Regisseur Maren Ade maakt ook kans op een nominatie, voor beste regie en scenario, net als hoofdrolspelers Sandra Hüller en Peter Simonischek. Ken Loach' sociaalrealistisch drama "I, Daniel Blake", enkele weken terug nog de openingsfilm op het Gentse filmfestival, is genomineerd voor beste film, regie en scenario, en Dave Johns is genomineerd als beste acteur.

Twee films zijn goed voor elk drie nominaties: "Julieta" van Pedro Almodovar (film, regie en de gezamenlijk genomineerde actrices Emma Suarez en Adriana Ugarte), en Paul Verhoevens "Elle" (film, regie en hoofdrolspeelster Isabelle Huppert). Eveneens genomineerd voor beste film is "Room", die in de categorie voor beste scenario ook terugkomt. De Roemeense regisseur Cristian Mungiu is ook twee keer genomineerd: voor zowel regie als scenario van "Graduation".

Behalve "The Land of the Enlightened" is met "A Family Affair" ook een Vlaamse coproductie genomineerd, eveneens in de categorie documentaire.

De meer dan 3.000 leden van de European Film Academy kunnen vanaf nu voor hun favoriete films stemmen.

bron: Belga