Terreurgroep IS bevestigt achter aanslag Diyarbakir te zitten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het agentschap Amaq, het propagandaorgaan van terreurgroep Islamitische Staat (IS), heeft vrijdag bevestigd verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Diyarbakir. Dat meldt SITE vrijdag, een ngo die de onlineactiviteiten van extremistische groeperingen opvolgt. "Volgens een interne bron van het Amaq-agentschap hebben IS-strijders een auto met explosieven doen ontploffen voor een Turkse politiepost in Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije", meldde SITE, met de toevoeging dat Amaq de boodschap postte op het versleutelde berichtenkanaal Telegram.

De aanslag in de Koerdische grootstad eiste negen mensenlevens, waarvan twee politieagenten. Daarnaast raakten ook meer dan honderd mensen gewond.

De Turkse premier Binali Yildirim had de aanslag eerst toegeschreven aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die door Ankara, Washington en Brussel als een terroristische organisatie beschouwd wordt.

IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi riep donderdag zijn strijders nog op om Turkije aan te vallen om de betrokkenheid van het land in de strijd tegen de jihadisten in Irak en Syrië te wreken.

Bron: Belga