"Minstens acht doden bij aanslag in Diyarbakir"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de aanslag met een bomauto in de Koerdische grootstad Diyarbakir zijn volgens de regering minstens acht mensen omgekomen. Vermoedelijk gaat het om een zelfmoordaanslag. Onder de doden bevindt zich een "terrorist" van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, deelde premier Binali Yildirim aan de pers in Istanboel mee. Er vielen ook meer dan honderd gewonden, zeven van hen zijn er erg aan toe. De bom was vrijdag vlak bij het provinciaal hoofdkwartier van de politie ontploft. Eerder werden afgelopen nacht elf afgevaardigden van de oppositiepartij HDP, onder anderen partijleiders Salahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, opgepakt. Hun onschendbaarheid was in mei, op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan, al opgeheven. Erdogan beschuldigt de HDP ervan de politieke arm te zijn van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Kort na de arrestaties van elf HDP-leden zouden Twitter, Facebook, YouTube and Whatsapp niet meer toegankelijk zijn geweest.

Federica Mogherini, de hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, reageerde vrijdagochtend verontrust over het optreden van de Turkse Justitie. Ze is "uiterst bezorgd" over de arrestatie van partijleider Selahattin Demirtas en andere parlementsleden, tweette de Italiaanse politica vrijdag. Ze staat in contact met de Turkse overheid en heeft een vergadering met de EU-ambassadeurs in Ankara bijeengeroepen.

Ook Berlijn maakt zich zorgen over de jongste ontwikkelingen in Turkije. Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) heeft de Turkse gezant op het matje geroepen. De arrestatie van politici van de pro-Koerdische partij HDP is een "drastische verslechtering van de situatie", luidt de motivering. Turkije wordt in Berlijn na het afscheid van de huidige ambassadeur momenteel slechts door een gezant vertegenwoordigd. "Niemand twijfelt aan het recht van Turkije om de bedreiging door terrorisme aan te pakken en de bloedige poging tot staatsgreep met alle rechtsmiddelen te onderzoeken", klinkt het in een mededeling van Buitenlandse Zaken. "Maar dat mag niet als rechtvaardiging dienen om de politieke oppositie monddood te maken of achter de tralies te zetten".

Bron: Belga