Waterzuivering goedkoper en duurzamer door gulzige bacteriën

door
Belga
Leestijd 1 min.

De zuivering van huishoudelijk afvalwater kan goedkoper en duurzamer door er gulzige bacteriën op los te laten. Dat meldt de Gentse Universiteit, die vanuit de industrie al interesse kreeg voor het proces op basis van een UGent-onderzoek. Onderzoekers van de Universiteit Gent bestudeerden hoe ze energie op een efficiënte manier uit het afvalwater kunnen halen. "In huishoudelijk afvalwater zitten verschillende organische stoffen die voornamelijk afkomstig zijn uit de toiletten en keukens. De stoffen zijn schadelijk voor het milieu maar bevatten wel energie", zegt de universiteit.

"De gehaltes aan organisch materiaal in rioolwater zijn te laag om nuttig te kunnen inzetten. We onderzochten hoe we bacteriën kunnen gebruiken om dat materiaal op te vangen. Onze aanpak is uniek omdat we een snelle variant ontwikkelden van het zogenaamde contact-stabilisatieproces", zegt onderzoeker Francis Meerburg van het centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie.

De bacteriën worden periodiek uitgehongerd, als een soort "vastenkuur", en daarna worden ze in contact gebracht met het afvalwater. "Dankzij het contact-stabilisatieproces kon tot 55 procent van het organisch materiaal herwonnen worden uit afvalwater. Dit is een enorme stap vooruit, want de bestaande processen winnen hooguit 20 à 30 procent terug. De onderzoekers berekenden dat deze hoeveelheid voldoende energie kan opleveren om rioolwater volledig te zuiveren zonder nood aan elektriciteit van buitenaf", stelt de UGent.

bron: Belga