VN roepen tot vermindering broeikasgassen op om "tragedie" te vermijden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De wereld moet "dringend en radicaal" de uitstoot van broeikasgassen inperken als ze "een menselijke tragedie" wil vermijden, zo hebben de Verenigde Naties donderdag gewaarschuwd aan de vooravond van de inwerkingtreding van het klimaatakkoord van Parijs. "Als we vanaf nu, vanaf de conferentie van Marrakesh (die maandag begint) geen bijkomende maatregelen beginnen te nemen, zullen we in een menselijke tragedie eindigen die te vermijden was", zei Erik Solheim, directeur van het milieuprogramma UNEP (United Nations Environment Programme), dat zijn jaarlijkse rapport over de klimaatactie in de wereld bekendmaakt.

In deze nieuwe balans luidt UNEP de alarmklok over de ononderbroken stijging van de broeikasgassen. Ondanks verbintenissen die een jaar geleden in Parijs werden aangegaan, stevent de wereld tegen 2100 op temperaturen van plus 2,9 tot plus 3,4°C af, vergeleken met het pre-industriële tijdperk, zo wordt in het rapport benadrukt.

Om de stijging tot 2° te beperken, mag tegen 2030 slechts 42 gigaton CO2 in de atmosfeer komen (tegen 52,7 in 2014). Zelfs als alle landen hun beloftes houden, zal in 2030 nog 54 à 56 gigaton uitgestoten worden, of 12 à 14 gigaton te veel, aldus UNEP.

De VN juichen de vertraging toe in toename van de broeikasgassen uit fossiele brandstoffen en de industrie, maar weten nog niet of deze tendens zich zal doorzetten.

Met het akkoord van Parijs "zijn we op de goede weg. Maar het is nog onvoldoende als we een kans willen hebben om een zware ontregeling van het klimaat te vermijden", benadrukt Solheim.

Bron: Belga