Veeprijs fors gedaald de voorbije weken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De veeprijs op de wekelijkse markt van Ciney is de voorbije zes weken fors gedaald. Dat meldt de Fédération Nationale du Commerce de Bétail et Viande (FNCB), die zowat 500 veehandelaars vertegenwoordigt. "In de voorbije zes weken is de prijs voor koeien met 200 tot 300 euro per kop gedaald. Ook voor stieren is er een zware daling", aldus de FNCB, die een reeks verklaringen ziet voor de prijsdalingen.

Zo heeft de melkcrisis voor een toevloed van koeien gezorgd in de slachthuizen. De ziekte blauwtong, ook al heeft die België niet getroffen, zorgde er dan weer voor dat bepaalde markten de deuren sloten voor export, zoals Turkije, binnen een context van het Russische embargo dat sinds augustus 2014 van kracht is.

Daarnaast moet de Europese export van levend vee naar de landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten opboksen tegen zware concurrentie uit Brazilië, dat kan profiteren van een gedevalueerde munt.

Tot slot blijft ook de vleesconsumptie in België al jaren afnemen.

De FNCB vreest dan ook een "zeer moeilijk jaar voor een groot aantal Waalse landbouwers". De federatie betreurt ook dat restaurants buitenlands vlees op de kaart zetten, terwijl Belgische vlees "de beste garanties ter wereld voor voedselveiligheid biedt, alsook een erg brede diversiteit van rassen en soorten vlees".

"In tegenstelling tot wat de efficiënte marketing van onze Ierse, Argentijnse of Australische vrienden laat geloven, is het gras daar niet groener dan in onze Ardennen of Condroz", aldus de FNCB.

bron: Belga