"Meest vervuilende" steenkoolcentrale van Australië gaat dicht

door
Belga
Leestijd 1 min.

In maart 2017 gaat de "meest vervuilende" steenkoolcentrale in Australië dicht, net als een aanpalende mijn. Dat maakte de uitbater van de centrale en de mijn, het Franse energiebedrijf Engie, vandaag bekend. De Hazelwood-elektriciteitscentrale van 1.600 megawatt is gelegen nabij Melbourne en stelt 750 mensen te werk. Na de sluiting zullen nog 250 mensen moeten instaan voor de ontmanteling van de centrale, aldus Engie in een persbericht.

De centrale produceert sinds de jaren 60 elektriciteit door de verbranding van steenkool, die uit de aanpalende mijn wordt gehaald. De centrale genereert 5,4 procent van de elektriciteit in Australië en 25 procent van de staat Victoria. Volgens milieuactivisten gaat het om een van de meest vervuilende elektriciteitscentrales in de wereld.

"Engie in Australië zou vele honderden miljoenen dollar moeten investeren om een rendabele en een veilige werking te verzekeren", aldus Alex Keisser, CEO van Engie Australië. De overheid in Victoria waarschuwde dat de sluiting van de centrale een onmiddellijke impact op de elektriciteitsprijzen zal hebben.

Het energiebedrijf wil afstappen van de steenkoolactiviteiten en zich concentreren op koolstofarme energieproductie, hernieuwbare energie en natuurlijk gas, klinkt het in het persbericht. Dit jaar sloot of verkocht Engie andere steenkoolactiviteiten in andere delen van de wereld, zoals in Europa.

Engie bestudeert ook nog de mogelijke verkoop van twee andere elektriciteitscentrales in Australië: de steenkoolcentrale Loy Yang B en de gascentrale Kwinana.

bron: Belga