Europa League - AA Gent krijgt er opnieuw vijf om de oren

Een dodelijk efficiënt Shakhtar Donetsk kon donderdag een droomstart van AA Gent vrij gemakkelijk ongedaan maken op de vierde speeldag in de Europa League. De Buffalo's verloren uiteindelijk met 3-5. Gent verspeelt door de overwinning van Braga bovendien zijn tweede plaats in groep H. Shakhtar is geplaatst voor de volgende ronde. AA Gent hoopte op een revanche voor de 5-0 nederlaag die het opliep tijdens de vorige ontmoeting tussen beide ploegen in Oekraïne. De wedstrijd kon niet beter beginnen. Na minder dan een minuut knikte Coulibaly een perfecte voorzet van Simon voorbij Pjatov, meteen zijn eerste tegentreffer tijdens de deze Europa League-campagne.

De vroege voorsprong gaf de Buffalo's vleugels en zonder echt gevaarlijk te zijn, hielden ze Shakhtar gemakkelijk in bedwang. Maar met de rust in zicht sloeg Gent aan het klungelen. Eerst kon Rinne, die opnieuw het vertrouwen kreeg van Vanhaezebrouck, een diepe bal niet klemmen. In de fase die daarop volgde, ging Gershon onbesuisd in de tackle. Marlos bedankte en trapte de strafschop binnen.

Van dan af aan ging het snel. Vijf minuten later snelde Taison voorbij Gershon, hij plaatste het leer in de korte hoek voorbij de Zweedse doelman. En nog was het niet gedaan. Bij een hoekschop troefde Stepanenko iedereen in het pak af en kopte de 1-3 ruststand tegen de netten.

Voor de Oekraïners hoefde het na de rust niet zozeer meer, de Gentenaars konden op hun beurt maar weinig klaarspelen. Shakhtar prikte af en toe nog tegen. Bij één van die tegenaanvallen krulde Fred de bal in de verste hoek.

Het venijn zat in de staart. De ingevallen goaltjesdief Jérémy Perbet kon na een voorzet van Asare milderen. Maar nog was de Oekraïense honger niet gestild: ook Ferreyra pikte zijn doelpunt mee. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd legde Milicevic de eindstand vast.

Door deze nederlaag en de 3-1 winst van Braga in de andere groepswedstrijd tegen Atiker Konyaspor, waarbij de Belg Deni Milosevic de negentig minuten volmaakte, verliest Gent (4 ptn) zijn tweede plaats aan de Portugezen (5 ptn), die een punt meer tellen. Shakhtar gaat met het maximum van de punten autoritair op kop en is reeds geplaatst voor de volgende ronde. Konyaspor is laatste met 1 punt.