CETA - Meer dan 200 jongeren manifesteren tegen CETA op Luxemburgplein

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het Luxemburgplein in de Europese wijk in Brussel zijn donderdagavond vanaf 20.30 uur ongeveer 250 mensen samengekomen om te protesteren tegen de dunne lijn die er bestaat tussen de wereld van de lobbyisten en die van de beleidsmakers. De manifestatie was een initiatief van het platform TTIP Game Over De manifesanten, die gekleed waren in avondkledij om niet op te vallen tussen de bezoekers van de bars en restaurants, schoten enkele vuurpijlen af rond 20.30 uur en zongen "Do you hear the people sing", het nummer dat de hymne is geworden van de mobilisatie van het volk tegen het vrijhandelsakkoorden tussen de Europese Unie en Canada (CETA) en de Verenigde Staten (TTIP). Ze hingen ook linten in de politiekleuren, maar met anti-CETA- en anti-TTIP-opschriften, rond het plein.

Het doel van de manifestatie was om de stem van de burger te laten horen door de Europese beleidsmakers. "Dit is een informele locatie waar veel lobbyisten en mensen die werken voor de Europese instellingen komen. Het is een Brusselse luchtbel. De grenzen tussen de formele en informele gesprekken zijn fragiel. We wilden onze tegenstand tonen tegen het samenspel tussen de zakenwereld en de politieke wereld. Volgens ons is het die nabijheid die geleid heeft tot de ondertekening van CETA", aldus een van de manifestanten.

Eerder op de dag had een vijftigtal jongeren, eveneens in avondkledij, al champagne gedronken voor het Berlaymontgebouw, de hoofdkantoor van de Europese Commissie, om zo de draak te steken met de lobbyisten die de ondertekening van CETA van zondag vieren.

bron: Belga