Ruim 1 ton Colombiaanse coke in beslag genomen in de Caraïben

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Colombiaanse marine heeft op een speedboot in de Caraïben meer dan duizend kilo cocaïne met een straatwaarde van een slordige 35 miljoen dollar in beslag genomen, die afkomstig was van het Golfkartel, het grootste misdaadsyndicaat van het land. De kustwacht kon de boot onderscheppen voor de wateren van Cartagena de Indias, een havenstad in het noordwesten van Colombia. De drugs waren verpakt in 1.021 pakjes, die zich in 24 zakken bevonden. Het Golfkartel wilde de drugs blijkbaar naar Midden-Amerika en van daaruit naar de Verenigde Staten brengen. De drie Colombiaanse bemanningsleden, de drugs en de boot werden ter beschikking gesteld van het parket.

Colombia is wereldwijd de belangrijkste producent van cocabladeren met 96.000 hectare aan plantages en, volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties, ook de grootste producent van cocaïne met naar schatting 646 ton in 2015.

Een record van in totaal 300 ton coke met een geschatte straatwaarde van 9 miljard dollar in de VS, werd dit jaar tot 20 oktober in beslag genomen, tegen 219 ton in heel 2015, aldus cijfers van het ministerie van Defensie.

Bron: Belga