Gevechten in heroverd dorp bij Mosoel

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Gogjali, een dorp ten oosten van Mosoel, zijn woensdag opnieuw gevechten uitgebroken tussen Iraakse strijdkrachten en militanten van IS (Islamitische Staat), hoewel het dorp heroverd was door de regeringstroepen, zo heeft een militaire bron gezegd. De Iraakse troepen heroverden Gogjali dinsdag en namen de controle over het tv-gebouw in het dorp na hevige gevechten met IS-militanten. Technische ploegen van het leger trachtten de landmijnen en explosieven te ontmantelen die IS in het dorp legde. De meeste gebouwen, winkels en huizen in het gebied zijn naar verluidt vernield.

Ten westen en zuidwesten van het IS-bolwerk Mosoel hebben strijders van de sjiitische groep PMF (Popular Mobilization Forces) 46 dorpen bevrijd die in handen van IS waren. De troepen bevrijdden een gebied van 590 vierkante kilometer, vernielden twintig bomauto's en doodden tientallen IS-militanten, terwijl andere militanten wegvluchtten, zei Ahmmed Al-Asady, een parlementslid en de woordvoerder van de paramilitaire groep.

De sjiitische groep rukt verder op naar de stad Tel Afar, aldus nog de woordvoerder. Tel Afar ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Mosoel aan een belangrijke verbindingsweg naar Syrië. De meeste inwoners van de stad zijn Turkmenen.

Het Iraakse leger, politietroepen en bondgenoten zijn ook een operatie gestart bij Hammam al-Alil, 20 kilometer ten zuiden van Mosoel. "Nadat we Hammam al-Alil en de steden en dorpen errond bevrijd hebben, zullen de troepen de districten ten zuiden van Mosoel bestormen om de stad van de rechteroever binnen te trekken naar het westen van de Tigris", zei kolonel Ahmmed al-Jabouri.

Bron: Belga