Elke vijf dagen wordt een journalist gedood

door
Belga
Leestijd 1 min.

Elke vijf dagen wordt een journalist gedood vanwege zijn professionele activiteiten. Dat blijkt uit een Unesco-rapport dat woensdag werd gepubliceerd, op de Internationale Dag voor de uitbanning van onbestrafte misdaden tegen journalisten. Tussen 2006 en 2015 werden minstens 827 journalisten gedood. Vorig jaar waren dat er 115, wat van 2015 het meest dodelijke jaar maakt in het afgelopen decennium, aldus het rapport. Minder dan 10 procent van alle overlijdens werd opgelost, terwijl talrijke landen zich engageren om de moorden op journalisten te stoppen.

Het VN-agentschap voegt nog toe dat in het rapport niet "de talrijke andere geweldplegingen tegen journalisten" werden opgenomen, "zoals ontvoeringen, willekeurige opsluiting, foltering, intimidatie en bedreigingen, zowel online als offline".

Van de 213 journalisten die gedood werden in 2014 en 2015, werden er 78 gedood in Arabische landen. Volgens het rapport is die regio dan ook de gevaarlijkste voor journalisten, voornamelijk door de conflicten in Syrië, Irak, Jemen en Libië. In dezelfde periode werden 51 journalisten gedood in Latijns-Amerika en de Caraïben, 34 in Azië, 27 in Afrika en 12 en in Centraal- en Oost-Europa.

In 2015 was er een opvallende stijging van het aantal overlijdens van reporters voor websites en televisie, zo blijkt nog uit het rapport. Van de onlinejournalisten en bloggers die in de afgelopen twee jaar werden gedood, kwam bijna de helft om in Syrië.

bron: Belga