Brexit bedreigt vredesproces Noord-Ierland

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het vredesproces in Noord-Ierland wordt ernstig bedreigd door de Brexit. Dat heeft Gerry Adams, leider van oppositiepartij Sinn Fein, woensdag verklaard. Adams verwees onder meer naar het mogelijke wegvallen van Europese fondsen die het proces ondersteunen.

Alle politieke partijen van Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, vergaderen woensdag in Dublin over de Brexit en de mogelijke gevolgen daarvan. "Het behoud van een open grens met Noord-Ierland is cruciaal als de Brexit eenmaal een feit is", zei de Ierse premier Enda Kenny. Beide landen hanteren een open grenzenbeleid sinds 1923, kort nadat het zuidelijke deel van het eiland onafhankelijk werd.

"Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft gevolgen voor zoveel verschillende aspecten van onze relatie", aldus de premier. "Het gaat om de belangrijkste economische en sociale uitdaging van de afgelopen vijftig jaar."

In Noord-Ierland stemde 56 procent van de bevolking om in de Europese Unie te blijven. "Noord-Ierland is bijzonder bezorgd over de inflatie en de verhoging van de levenskost", zei Gerry Adams op het forum in Dublin. "Onze jobs en investeringen worden bedreigd, net als de landbouw. En dat is slechts het topje van de ijsberg."

Bron: Belga