Zuid-Afrikaanse minister van Financiën moet zich dan toch niet verantwoorden voor fraude

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Zuid-Afrikaanse minister van Financiën moet zich dan toch niet verantwoorden voor fraude, zo maakte de procureur-generaal Shaun Abrahams bekend. Pravin Gordhan werd drie weken geleden beschuldigd, maar schreeuwde altijd zijn onschuld uit. Volgens hem ging het om een politieke afrekening vanuit de entourage van president Jacob Zuma. De aanklacht tegen Gordhan leidde de voorbije weken tot heel wat onrust in Zuid-Afrika en op de financiële markten. Justitie opende op 11 oktober een onderzoek tegen de minister, omdat hij tijdens zijn vorige ambtstermijn een hoge ambtenaar van de fiscus zou hebben bevoordeeld. Gordhan moest normaal woensdag voor de rechter in Pretoria verschijnen, maar procureur Abrahams geeft nu toe dat de beschuldigingen ongegrond waren.

De minister heeft altijd zijn onschuld uitgeschreeuwd, daarin gesteund door de oppositie. Volgens hem ging het om een politiek manoeuvre van het kamp van Zuma, met wie hij op ramkoers ligt over het anticorruptiebeleid. Gordhan meende dat men enkel uit was op zijn ontslag.

De procureur-generaal ontkende maandag echter dat er sprake was van politieke inmenging. "Deze affaire is behandeld zoals elke andere".

Ook Zuma heeft altijd ontkend er iets mee te maken te hebben. Maar het schandaal legde wel een diepe verdeeldheid bloot binnen de regerende ANC-partij.

bron: Belga