Honden en baasjes bestrijden criminaliteit in Kortrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Kortrijk worden honden en hun baasjes ingezet om de criminaliteit te bestrijden. En met resultaat, want het aantal woninginbraken is, onder meer dankzij de inzet van een netwerk met hondenbaasjes, in de eerste drie kwartalen met een derde teruggevallen in vergelijking met 2015. Kortrijk presenteerde de cijfers vandaag. Om de criminaliteit terug te dringen, werkt ook Kortrijk met buurtinformatienetwerken of zogenaamde BIN's. In Kortrijk noemt dat SAVE (Samen Alert zijn Voor Elkaar). Eén van die netwerken is een netwerk met hondenbaasjes dat inmiddels al 100 deelnemers heeft. Kortrijk meent dat hondenbaasjes ideale buurtwakers zijn omdat ze heel vaak op pad zijn met hun trouwe viervoeter, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.

Concreet mogen de hondenbaasjes alle verdachte handelingen doorgeven die ze zien op hun tocht. Met die meldingen wordt aan de slag gegaan. Zo worden verdachte handelingen onder meer gecommuniceerd aan de buurt. De baasjes hebben ook een aparte leiband met het opschrift "Wij spitsen oren en ogen voor jouw veiligheid (101)" zodat ze altijd herkenbaar zijn.

Het netwerk met hondenbaasjes en andere SAVE-netwerken renderen want in de eerste drie kwartalen van het jaar waren er 180 woninginbraken. Dat zijn er 58 minder in vergelijking diezelfde periode het jaar voordien. Zo werd onder meer een minderjarige, die aan het verkennen was, opgepakt na een melding van een hondenbaasje. Ook verschillende vormen van vandalisme werden al gemeld.

bron: Belga